POWER
We hebben afgelopen weekend een POWER-kamp gehad. Dit is een kamp voor kinderen van 10 – 14 jaar, waarin alles in het teken staat van fysieke, mentale, sociale en emotionele weerbaarheid. In zo’n POWER-kamp zijn we met de kinderen bezig om ze op die vlakken sterker te maken. En ik kan zeggen: Het was een super weekend, vol power.
We waren met vijf coaches op 12 kinderen. Dat is sowieso al heel erg fijn. Er was dus ontzettend veel Persoonlijke aandacht voor de kinderen. Er werden (minimaal) twee coaches ingezet bij elk onderdeel. Als er dan extra aandacht nodig was voor een kind, dan kon die aandacht gewoon gegeven worden. Dat is ontzettend fijn en belangrijk, zowel voor het kind als voor de coach.
Het kamp begon met het communiceren van de regels. Eén regel hadden we slechts: Respect voor elkaar. We hebben het besproken met elkaar. Wat is respect. Hoe laat je dat zien. Wat doe je dus wel, en wat doe je dus niet. Hier werd ook herhaaldelijk aan gerefereerd tijdens het kamp. En kinderen weten het echt heel goed!
De spellen waren gericht op de Weerbaarheid. Fysiek, maar ook Emotioneel. Hoe laat je de ander bij voorbeeld weten dat je iets niet wilt. Ga je boos schreeuwen, of duwen, of vertel je de ander op een rustige manier wat het met je doet, en laat je weten dat je dit niet wilt zo. Met respect.
En natuurlijk was er heel veel aandacht voor de Omgang met elkaar, de samenwerking. Dat zit al opgesloten in het feit, dat je met elkaar op kamp bent. Maar ……. hoe ga je daar dan mee om. Kun je gewoon doen waar je zin in hebt, of moet je ook rekening houden met de anderen. Ook in de spellen kwam dit naar voren: Hoe zorg je, dat je de meeste punten binnenhaalt voor je team. Hoe kun je gebruik maken van elkaars kennis. Wat hebben we veel enthousiaste samenwerking gezien, geweldig. Sommige kinderen zijn daar echt een stukje verder in gegroeid. Mooi om te zien.
Waar ik blij van werd
Af en toe is zo’n kamp best pittig. Je hebt misschien niet met elk kind een klik. Sommige dingen vind je misschien lastig om te doen of om te laten. En dan is het zó fijn dat je met een groep verschillende mensen bent. Waar de vrouwen het wat ‘zwaar’ hadden, wisten de mannen hoe je daar het beste mee om kon gaan. En waar de mannen niet voelden hoe ze het beste konden reageren, konden de vrouwen het overnemen. Een prachtige aanvulling op elkaar. We zijn er als team ook weer van gegroeid, net zoals de kinderen.
Het nut van anders zijn
Dat is het mooie van dat je allemaal anders bent. Je vult elkaar aan. De kinderen hebben mogen ontdekken welke kwaliteiten zij hebben. Wij – als team – hebben ook ontdekt dat we allemaal onze eigen kwaliteiten hebben. Daarom is het ook zo goed om samen te werken. Je vult elkaar aan.
Wat heb jij hier aan als ouder
- Heb respect voor je kind. Ook je kind verdient respect. Het heeft zijn eigen gedachten(wereld) en ideeën, en dat hoeven niet de jouwe te zijn.
- Heb persoonlijke aandacht voor je kind. En dan bedoel ik: échte aandacht. Niet, omdat het er om vraagt, of omdat de situatie er om vraagt, maar omdat jij het wilt geven. Trek tijd uit voor je kind. Observeer het af en toe, en verdiep je in zijn/haar gevoelens en leefwereld. En neem tijd om af en toe iets samen te doen, alleen jij en je kind.
- Bestraf je kind niet te snel. Probeer te laten ontdekken wat de gevolgen zijn van zijn/haar gedrag. Geef ruimte om fouten te maken, en laat je kind ervaren en leren door deze fouten. Daar leert het meer van dan wanneer jij het er voor straft. Als je kind iets doet wat niet door de beugel kan, bespreek het dan. Laat zien wat er gebeurt. Wat heeft een kind er aan, als het voor straf naar zijn kamer moet. Als het iets doet wat niet goed is, geef hem dan de kans om het weer ‘recht te zetten’.
- Doe dingen in ’team’verband. Plan met het hele gezin leuke dingen in. Dat hoeft geen (extra) geld te kosten. Je kunt met elkaar een eind gaan fietsen, met een picknickmand achterop. Je kunt een spelletjesavond invoeren. Je kunt naar een (gratis) gelegenheid gaan, zoals een openbare speeltuin of een kinderboerderij, je kunt een boswandeling maken, je kunt spelletjes doen in het bos. Bedenk wat voor jullie gezin leuk zou zijn, en houd rekening met elkaar. Je kunt bij toerbeurt iemand laten kiezen welke activiteit wordt gedaan.
- Besef dat je als ouders verschillend bent, en dat het ontzettend nuttig is om verschillend te zijn van elkaar. Wees beiden bewust van je sterke en minder sterke kanten. Verdiep je in elkaar, en in elkaars verschillende kanten en inzichten. We kunnen soms doorslaan in onze eigen kwaliteit, waardoor we de andere kant niet meer zien. Dat is jammer. Respecteer elkaar als ouder, en combineer jullie sterke kanten. Jullie zijn samen ook een team; een ouderteam.
Heb je vragen hierover, op wil je iets kwijt, laat dan hieronder je reactie achter. Ik reageer altijd.
En ik ben benieuwd: zien jullie jezelf als een ouderteam?
Geef een reactie