Leestijd: 3 minuten

Wat zijn drogredenen

Bij het discussiëren maak je gebruik van argumenten om je mening te onderbouwen. In het discussiëren zet je meningen tegenover elkaar. Je wilt bewijzen dat je gelijk hebt. Je moet dus goede redenen aanvoeren. Maar wat zijn goede redenen.

discussiëren

Wat is in elk geval géén goede reden?

 

Ik noem hieronder een paar drogredenen (verkeerde argumentatie dus) met voorbeelden.

  • Een verkeerde manier van argumenteren is bijvoorbeeld dat oorzaak en gevolg niet bij elkaar horen. Bijvoorbeeld: ‘Sinds ik chocola eet ben ik niet ziek geweest. Chocola is dus gezond.’
  • Het bespelen van de ander: ‘Ieder slim kind weet dat het belangrijk is om op tijd te gaan slapen.’
  • Een andere foutieve redenatie is de cirkelredenatie, waarbij je in andere woorden herhaalt wat je al eerder zei: ‘Ik vind een verjaardag vieren onzin, omdat ik het niet nodig vind om een verjaardag te vieren.’
  • Een hele kwetsende drogreden is als je de ander persoonlijk aanvalt, bijvoorbeeld: ‘Je moet je aan de coronaregels houden. Wil jij er verantwoordelijk voor zijn dat je oma dood gaat?’
  • Verder heb je nog het ontduiken van bewijslast. Je onderbouwt helemaal niets op die manier: ‘Ik vind dat we op tijd naar huis moeten gaan, we gaan nooit zo laat naar huis.’
  • Verder de verkeerde vergelijking: ‘Ik hoef mijn huiswerk niet te maken, ik heb al op school veel geleerd.’
  • En dan heb je nog de overhaaste generalisatie: ‘Mijn opa rookte ook altijd, en die is heel oud geworden.’

Verdere drogredenen zijn: 

  • Het vertekenen van het standpunt. (‘Ga jij niet mee winkelen? Dus je gaat je lekker zitten vervelen?’)
  • Onjuist beroep op een autoriteit. (‘De economie is alleen nog te redden als de Nederlandse staat eigenaar wordt van alle banken. Gordon zei dit gisteren nog op tv!’)
  • Onjuist beroep op een kenmerk of eigenschap. ‘Dat meisje heeft weer haar haar hetzelfde, ze zal wel niet creatief zijn.’)
  • Het overdrijven van de voor- of nadelen. ‘Als jij je kamer nou eens opruimt dan ben je nooit meer je sokken kwijt en kan je ’s ochtends een kwartier langer uitslapen’.)
  • Een vals dilemma. (‘Als jij niet naar Spanje op vakantie wil, dan gaan we gewoon helemaal niet op vakantie’. )

Op deze site vind je de 12 drogredenen opgesomd (met voorbeelden erbij). En ook dit is een leuke site met mooie voorbeelden (waarvan er enkele hierboven genoemd staan).
Als je het interessant vindt, lees dat dan vooral eens door. Heel helpend als je meer inzicht hierin wilt krijgen.
Ik hoor heel vaak drogredenen langs komen. En erg genoeg worden er in de politiek vaak drogredenen gebruikt (volgens de site examenoverzicht.nl).

Bewust

nadenken, bewust

Wees er eens alert op bij jezelf. Gebruik jij drogredenen als jij met je kind/puber/partner in discussie gaat? Of laat jij jezelf gemakkelijk afschepen met drogredenen van anderen? Leer kritisch luisteren en denken.
Maar boven alles geldt wat mij betreft: ga niet te snel in discussie. Discussies hebben het gevaar van strijd in zich. Hou het leuk en respecteer elkaars mening, ook al denk je er misschien anders over. Maar áls je in discussie gaat, gebruik dan geen drogredenen. Wees eerlijk in je argumentatie en probeer de ander niet ‘vast te zetten’. 

Lastig

Ik vind het best lastig om drogredenen onder het juiste ‘kopje’ te plaatsen. Ik noem hieronder enkele voorbeelden van drogredenen (waarvan duidelijk is dat ze niet kloppen, maar die ik zo snel niet weet onder te brengen).

‘Ik mag heus wel langer opblijven. Alle kinderen in mijn klas blijven langer op.’
‘Ik wil ook een biertje, ik heb nog nooit een biertje gehad.’
‘Ik wil dat je om 9 uur je bed uitkomt. Elke verantwoordelijke jongere staat om 9 uur op.’
‘Je moet niet zoveel snoepen, dat deden we vroeger ook niet.’
‘Je moet niet gaan hardlopen, want straks krijg je kinderverlamming.’ (Ik ken iemand tegen wie dit daadwerkelijk is gezegd!)
‘Je bent toch nog niet moe? Je bent toch een gezonde Hollandse jongen?’
‘Je mag niet huilen. Jongens huilen niet’.
‘Je moet je eten opeten. In andere landen gaan ze dood van de honger.’

Duidelijke drogredenen, maar …. onder welk kopje horen ze? Geen idee. Wie het weet mag het zeggen 😉   (kan in een reactie hieronder)

Deel dit via: