De opvoeding waardeloos?
Twee kanten
Waar dacht je aan toen je las ‘De opvoeding waardeloos?’
Dacht je aan je eigen opvoeding, zoals je ouders die aan jou gegeven hebben? Of dacht je aan de opvoeding die jij je kinderen geeft?
Eigenlijk maakt het niet uit. In beide gevallen zullen er ‘fouten’ gemaakt zijn/worden.
Negatieve ervaringen
Elk kind krijgt negatieve (misschien zelfs traumatische) ervaringen in zijn jeugd, daar ontkomt niemand aan (lees ook mijn blog over trauma).
Dat betekent nog niet dat de opvoeding ‘waardeloos’ is. Iedere ouder laat wel eens een steek (of meerdere steken 😉 ) vallen, je bent nu eenmaal niet perfect.
Dat geldt dus voor jou als ouder, maar ook voor jouw ouders die jou hebben opgevoed. Iedereen maakt fouten.
Effect
Elke ervaring zal een kind vormen. Alles wat je meemaakt heeft zijn effect. Dat geldt dus voor positieve en voor negatieve ervaringen. Wat en hoe groot dat effect is, is ook afhankelijk van hoe het kind in elkaar steekt. Dezelfde ervaring heeft op de één een ander effect dan op de ander. Ieder kind (mens) heeft z’n eigen behoeftes en noden. Ben jij, of is jouw kind, heel gevoelig, dan zal iets waarschijnlijk harder binnenkomen dan bij iemand/een kind met een ‘olifantshuid’. De één laat alles gemakkelijk bij zich afglijden, de ander is serieuzer aangelegd en zal snel ergens ‘een punt’ van maken. We zitten nu eenmaal allemaal anders in elkaar. En dat is niet erg, dat is heel mooi! Alles heeft z’n voor- en z’n nadelen.
De opvoeding die jij hebt gekregen
Ook voor jou als volwassene geldt dit dus. Wat heb jij in je jeugd meegemaakt? Wat heeft jou in je jeugd beschadigd? (Los van hoe je opvoeding in het algemeen is geweest. Je kunt een ‘prima’ opvoeding gehad hebben, en toch dingen hebben meegemaakt die je als zeer naar hebt ervaren.) Wat heeft jou gevormd? Sommige ervaringen kunnen grote impact hebben.
Gevoeligheden
Wat je meemaakt kan je gevoelig maken voor bepaalde dingen. Je kunt als het ware opnieuw getriggerd worden als er iets gebeurt wat lijkt op (bewust of onbewust) wat je in je jeugd hebt meegemaakt. Je hoeft daar dus helemaal niet bewust van te zijn, om toch een effect te hebben. Dan word je dus getriggerd door iets uit het verleden. Dat gaat automatisch. Het is in je lichaam ‘opgeslagen’.
Jouw triggers
Wat zijn jouw ’triggers’? Wat raakt jou? Waar kun jij niet tegen? Goed om daar eens over na te denken. Misschien kom je er achter waar het vandaan komt (dat helpt, om het beter te begrijpen), maar misschien weet je het ook niet. Weet dan, dat er altijd een oorzaak voor is, en veroordeel jezelf niet! Vraag je echter wel af, of je dit zo wilt houden. De reactie die jij hebt op bepaalde dingen, vind je dat oké? Is dat een ‘volwassen’ reactie? Of raakt iets je zó diep, dat je buitenproportioneel reageert. Denk hier eens over na. Besef, dat het ergens vandaan kan komen, maar realiseer je ook, dat het zo niet hoeft te blijven. Vroeger was vroeger, en nu is nu. Vroeger heeft bepaalde overtuigingen in jou gebracht, die waarschijnlijk dus niet kloppen. Bepaal nu wat jij wilt met jouw reactie. Wil je het zo houden, of ga je ermee aan de slag?
Iedereen
We hoeven ons er niet voor te schamen, we hebben allemaal zo onze triggers. Onze ouders waren/zijn niet perfect, wij zijn niet perfect, en ook onze kinderen zijn niet perfect. Als we onszelf en elkaar niet veroordelen, is er ruimte voor herstel. Als we mild zijn naar elkaar en naar onszelf toe, dan zullen we durven toegeven dat we fouten maken, en kunnen we er iets aan gaan doen. Dat zal op ons allemaal een positief effect hebben. Naar je ouders toe, naar jezelf toe, naar je kinderen toe.
En wie wil dat nou niet?!
Wat zijn jouw triggers? Waar heb jij snel last van? Waar zou jij iets aan willen doen? Als je daar wel hulp bij kunt gebruiken, neem dan contact met me op. Ik help je graag.
(Geïnspireerd door het boekje ‘Ik kan veranderen’, van Michelle van Dusseldorp.)
Geef een reactie