Dankbaarheid
Dankbaar zijn heeft zó’n grote invloed op hoe je je voelt; ik denk, dat dat vaak onderschat wordt.
Als je dankbaar bent zie je de positieve kanten van iets. En die positieve kanten zijn er altijd in het leven. Daarmee wil ik de negatieve kanten niet bagatelliseren, die zijn er ook heus; soms veel, soms weinig. Er zullen momenten zijn waarop het moeilijk is de positieve kanten te zien, of ze worden overruled door de negatieve kanten. En toch… probeer ook de positieve kanten te zien. Als je die namelijk niet ziet, worden de negatieve dingen nog zwaarder. Wat helpt het om de negatieve dingen te benadrukken? Ontken ze niet, maar geef ze ook niet teveel aandacht. Erken dat ze er zijn, accepteer ze (tenzij je er iets aan kunt doen), en draag ze. Kijk daarbij dus ook naar de positieve kanten, zodat je ‘op de been blijft’. Je kunt dan – ondanks de problemen – toch dankbaar zijn voor de goede dingen die er ook zijn, en dat geeft kracht. Dat dankbaarheid gelukkiger maakt is ook wetenschappelijk aangetoond, maar je hebt het vast zelf ook wel ervaren.
Psychologiemagazine heeft hier ook een artikel aan gewijd (https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/dankjewel-voor/). Je kunt daar ook een dankbaarheidstest doen.
De Universiteit Twente heeft zelfs een app ontwikkeld om dankbaarheid te trainen, met wetenschappelijke onderbouwing (https://www.utwente.nl/nl/bms/zenn/Wetenschappelijke%20onderbouwing/)
‘Verklaar je nader’
Een mooi artikel over dankbaarheid leren aan kinderen vond ik in het AD (https://www.ad.nl/gezin/zeg-eens-dankjewel-hoe-leert-een-kind-dankbaar-te-zijn-en-dit-te-uiten~ae3b87fb/), waar Giacomo Bono (universitair hoofddocent psychologie aan de California State University Dominguez Hills) aangehaald wordt. Volgens Bono is het belangrijk om over je wensen, gedachten en gevoelens te praten. Leg uit waarom je dankbaar bent. “Sociale interacties, ook als kinderen pas 2 of 3 jaar oud zijn, helpen om dankbaarheid en vriendelijkheid te bevorderen.” Dit uiten van gevoelens is ook een onderdeel van de Geweldloze Communicatie (waar ik al eerder over geschreven heb – op mijn andere website: https://www.coaching-ikbenik.nl/communiceren-zonder-boze-gezichten/) Benoem hoe je je voelt, wat iets met je doet, ook dus in het geval van dankbaarheid. Zo versterk je de relatie, en stimuleer je kinderen dus volgens Bono om dankbaar en vriendelijk te zijn.
Een voorbeeld zijn
Verder noemt Sophia van Splunteren in dit artikel dat het belangrijk is om een goed voorbeeld te zijn voor je kinderen. Hier sluit ik me volledig bij aan. Het is zó belangrijk om voor te leven hoe je wilt dat je met elkaar omgaat! Hoewel kinderen pas vanaf een jaar of 4 à 5 dankbaarheid kunnen voelen en uiten, is het heel belangrijk dat er in het gezin positief wordt omgegaan met alles wat je tegenkomt. Benoem de positieve dingen, zoals lekker eten, fijn spelen, iets krijgen van een ander enz. Zo krijgt het kind ‘met de paplepel ingegoten’ dat het goed is om dankbaar te zijn voor de goede dingen. Dit is niet alleen fijn voor het moment, maar het maakt je ook een gelukkiger mens. Bono zegt: “Dankbaarheid is een toegangspoort tot meer sociaal-emotionele vaardigheden.” Dat is wat iedere ouder graag wil: dat zijn kind sociaal-emotioneel vaardig is. Goed met anderen overweg kan, zijn gevoelens onder controle heeft. De opvoeding begint bij de geboorte. Hoe jij je opstelt tegenover je kind, is van invloed op zijn/haar verdere leven. Je merkt het aan de dagelijkse dingen. Als kinderen nog jong zijn kunnen ze soms ineens iets zeggen of doen, waarvan je denkt: het is alsof ik naar mezelf kijk. Wees je dus bewust van wat je doet en van wat je zegt. Je kind zal het overnemen, goede en slechte dingen.
Gedrag aanleren
Ik hou er eigenlijk niet zo van om kinderen te leren om zich ‘netjes te gedragen’ (dat klinkt gek hè? ?), maar aan de andere kant is het een goede gewoonte om dank je wel te zeggen als je iets krijgt. Maar leg dan dus ook uit waarom je wilt dat je kind dankjewel zegt; het moet niet alleen ‘aangeleerd gedrag’ worden, maar een kind moet op den duur gaan begrijpen waarom hij ‘dankjewel moet zeggen’. Je kunt allemaal mooie regeltjes leren, maar als het niet uit het hart komt is het uiteindelijk waardeloos; slechts een buitenkant. Dat wil je toch voorkomen? Natuurlijk kan een kind dat – als het nog heel jong is – nog niet, maar je kunt het wel voorleven en uitleggen. Hopelijk pakt je kind het – als het er aan toe is – zelf op. Leer ze geen regeltjes, leer ze goed te leven. ‘Regeltjes’ moeten een innerlijke drijfveer worden, en geen ‘gehoorzaamheid’.
Dus
Het is goed om zelf je dankbaarheid te uiten en dit ook ‘toe te lichten’. Zeg waarom je precies dankbaar bent. Dus niet alleen: ‘bedankt’, maar: ‘bedankt dat je voor mij de vaatwasser hebt ingeruimd. Nu heb ik nog even tijd om te ontspannen voordat ik weg moet.’ En als je kind dankjewel ‘(zou) moet(en)’ zeggen, bijvoorbeeld als iemand hem/haar geholpen heeft met het huiswerk: ‘wat fijn dat je vriend zijn vrije middag heeft opgeofferd om jou met je huiswerk te helpen’. Vooral als kinderen nog erg jong zijn is het belangrijk om het punt waar ze dankjewel voor moeten zeggen ‘uit te leggen’. Zoals het voorbeeld dat in het genoemde artikel staat: “Stel, een broertje deelt iets met zijn zus. Zeg dan niet alleen dat zij dankjewel moet zeggen, maar zeg je ‘wat lief dat hij zijn koekje met jou deelt, dit chocoladekoekje is namelijk zijn favoriet!’. Of neem het voorbeeld van een cadeautje krijgen van oma. Zeg dan bijvoorbeeld ‘wat fijn dat oma wist dat jij dit zo graag wilde hebben en dit voor jou heeft gekocht!’.“
Wees dus specifiek.
Bijbelteksten (voor de liefhebbers ?)
Er zijn ook heel veel Bijbelteksten die aansporen tot dankbaarheid, en dat is niet voor niets. Ik noem er hier enkele.
Spr.14:30 – Een tevreden geest geeft een goede gezondheid, jaloezie knaagt aan je botten.
1 Tim.6:8 – Wij hebben voedsel en kleren, laten we daar tevreden mee zijn.
Kol.2:7 – Wees vervuld van dankbaarheid.
Kol.3:15 – Wees ook dankbaar.
Kol.4:2 – Blijf bidden en blijf daarbij waakzaam en dankbaar.
Hebr.12:28 – Laten we dankbaar zijn omdat we een onwankelbaar koninkrijk ontvangen; …
Wat zijn voor jou dingen om dankbaar voor te zijn? (Je mag het delen in het reactieveld.)
Ik wens je veel dankbare momenten toe.
Geef een reactie