Leestijd: 3 minuten

Onzeker?

Ik heb bij mezelf (en ook bij anderen) bemerkt, dat deze coronacrisis mij eigenlijk ontzettend onzeker maakt. En in feite niet, omdat het virus zo angstaanjagend is, maar doordat er zoveel onduidelijk is, en er zoveel onware en vage informatie gegeven wordt. Niemand weet eigenlijk hoe erg het echt is, en hoe besmettelijk het is, wat de juiste cijfers zijn, hoe je het precies krijgt, wat het precies doet enz. Maar er wordt wel ‘angstaanjagend’ op gereageerd. Mensen krijgen boetes of worden gearresteerd om ‘vage’ of dubieuze redenen. Om dezelfde vage of dubieuze redenen worden mensen bekekuringvan elkaar weg gehouden. (Niet medische) mondkapjes voegen niets toe aan de veiligheid wordt gezegd (maar ze worden wel verplicht in het OV). Als je 1,5 meter afstand houdt, bescherm je jezelf en elkaar tegen het virus (maar het is niet bekend hoelang een virus in de lucht overleeft – zie deze site). Je geeft het virus niet door als je geen symptomen hebt (maar sommigen weten niet eens of ze ziek zijn, en blijken wel een ander besmet te hebben). (Intussen staat er al op de site van het RIVM dat het onduidelijk is, of mensen ook al besmettelijk zijn vóórdat ze klachten hebben – lees het hier). 

Tegenstrijdig

Je leest tegenstrijdige berichten. Je hoort tegenstrijdige inzichten en meningen. Dat maakt, dat je op den duur niet meer weet waar je aan toe bent, en dat maakt je onzeker. En dan ….. Dan bepaal je zelf wat goed is. Je tegenstellingengelooft niet meer wat er gezegd wordt, want het kan ook heel anders zijn. Nu moet je dat natuurlijk altijd doen: zelf bepalen of je het met iets eens bent. Maar als je de ander niet kunt vertrouwen, luister je daar nog minder naar. En dat kan zelfs doorslaan in tegengesteld reageren. Je lapt alles aan je laars, je gaat er juist tegenin. ‘Ik bepaal zelf wel wat ik doe’.

Opvoeding

 Ik zie hierin de vergelijking met opvoeden. Als je je kind tegenstrijdige boodschappen geeft, dan gaat het op den duur ook niet meer luisteren. Als het de ene keer zus is en de andere keer zo, wat is dan nog de waarde er van? Weet daarom wat je zegt en spreek ‘de waarheid’. Zeg niet iets waar je zelf nog geen duidelijkheid over hebt. En als je het nog niet weet, en een ‘voorlopige’ beslissing neemt, communiceer dat dan ook. Wees eerlijk, duidelijk en consequent. En je mag echt wel van mening veranderen, maar communiceer dat dan duidelijk.

Angst

Het kan ook resulteren in angst. Wat is waar? Wat als….? Je houdt je strak aan alle voorschriften uit angst (niet uit eigen motivatie). En ook dit voelt niet fijn. Je bent ‘overgeleverd’. Je raakt je gevoel voor medemenselijkheid en verantwoordelijkheid kwijt. Je denkt zelf niet meer na, maar doet wat er gezegd wordt (en dit kan resulteren in beangstigende situaties weten we uit het verleden). Het lijkt misschien een beetje ver gezocht, maar … waar ligt de grens van je eigen verantwoording?

Herkenbaar

Ook dit is herkenbaar in de opvoeding. Je kind kan een onnadenkend wezen worden als het alles wat jij ‘gebiedt’ ‘zomaar’ opvolgt. Het is misschien wel makkelijk voor jou, maar je bereikt denk ik meer met jenadenken opvoeding als je kind af en toe in de weerstand gaat. Het moet zelf leren nadenken en zelf verantwoordelijkheid nemen voor zijn leven. Zelf keuzes maken en geen ‘ja-knikker’ worden.

Zekerheid

Om op corona terug te komen: ik heb liever dat ze zeggen ‘we weten het eigenlijk niet, maar voorlopig volgen we deze koers, totdat we andere inzichten krijgen’, dan dat ze zeggen ‘mondkapjes helpen niet, maar je moet er wel een dragen’. Eén en al onduidelijkheid dus. En wat is belangrijk om je zeker te voelen: duidelijkheid en vertrouwen. Het vertrouwen daalt op deze manier onder nul als je het mij vraagt. En voor een goede relatie is vertrouwen een basis ingrediënt. Dat geldt voor alle soorten relaties. Ook in de opvoeding dus. 

Dus

Zorg er dus voor dat je te vertrouwen bent, dat komt elke relatie ten goede. Weet wat en waarom je iets zegt. Meen wat je zegt. Doe wat je zegt. Leef vóór wat je belangrijk vindt. En wees eerlijk, oprecht en duidelijk.

Ik wens je goede en betrouwbare relaties. (Heb je hier vragen over, schroom dan niet mij te mailen. Of:)  Laat hieronder een reactie achter.

 

Deel dit via: